Lysestager er en pyntegenstand med et ganske vigtigt formål, og de findes i stor stil i de allerflestes hjem. De mørke tider i Danmark i lange perioder af året gør, at vi rykker indenfor under tæppet og sætter pris på indendørs hygge. Derfor finder vi også en del forskellige bud på hyggebelysning i boligerne, hvoraf lysestager til stearinlys nærmest er et must.
Men den praktiske del af lysestagerne, som handler om at skabe konkret hygge-stemning er ikke det eneste formål med stagerne. Der er mange flere hensyn at tænke på, når den rigtige stage skal vælges.
Flotteste lys og lysestager, se her
Hvor meget plads har du omkring?
En flot rank stage med et fint stearinlys i kan være utrolig stilfuldt i en stue eller i et køkken. De fleste af os har prøvet at gå langs fortovet på en villavej en mørk aften og lagt mærke til hyggebelysningen inden for i stuerne. Hvis der står en rank stage med en skinnende stearinlys i vindueskarmen, emmer stuen af en særlig fred og ro set ude fra gaden.
Men hvis du kun har en lille vindueskarm med gardiner, som fylder det meste, fordi de hænger og flagrer, så er det formentlig ikke den høje ranke stage du skal vælge. I stedet kunne du skaffe dig et par fyrfadsstager, som ikke fylder alverden, og som i højere grad beskytter for lyset, når diverse genstande flagrer omkring.
Eftertragtede fyrfadsstager
Mange er stor fan af fyrfadsstager. Dels fordi de er praktiske, idet flammen fra stearinlyset er gemt mere af vejen, og dels fordi de er anvendelige rigtig mange steder. I forbindelse med højtider, er der også designet fyrfadsstager, som egner sig rigtig godt til jule- eller påskebordet.
Både farverne på eksempelvis keramikken, eller måden stagen er dekoreret med små huller på, kan give associationer til julenat eller en skønt påskemåltid. Det kan derfor virke rigtig fint at supplere sin pynt til højtider med fine velvalgte fyrfadsstager – og så kan stagerne desuden stå fremme lidt længere end jule- og påskepynten kan, så du på den måde får mere glæde af dem.
Nogle fyrfadsstager er desuden også velegnede til at tage med ud på terrassen en dejlig sommeraften. Idet flammen – i nogle af fyrfadsstagerne – i højere grad er beskyttet fra vinden, er det muligt at hygge udenfor med levende lys.
Hvilken slags materiale er passende?
Selv om du måske har små børn, som fiser rundt i hjemmet det meste af tiden, kan det være rart med nogle lysestager, som tænder op under hyggen, når weekenden melder sig. Her kan det være en fordel at vælge stager, som er mindre skrøbelige og dermed har sværere ved at gå i stykker, hvis den lille energiske gavtyv skulle komme til at skubbe til dem.
Du kan eksempelvis vælge stager i træ eller stål, idet de har sværere ved at flække, hvis de får et mindre slag. Både træ og stål bliver brugt som materialer til lysestager i mange forskellige afskygninger, og de laves også med særligt henblik på højtider. Eksempelvis kan du få nogle rigtig finde designs med plads til fire lys, som er oplagte at bruge i adventstiden.
Flotteste lys og lysestager, se her
Indkøb af lys og servietter stiger for det meste under højtider. Her gør vi lidt ekstra ud af borddækningen, ligesom vi pynter op og gør det festligt hjemme i stuerne. Men det er ikke kun til jul og påske, det er oplagt at bruge lys og servietter i boligindretningen. Få her et par tips til, hvordan du ellers kan bruge de dekorerende elementer.
Hverdagspynt
Brugen af stearinlys er ikke kun forbeholdt feriedage og højtider. Måske særligt fordi vi bor i Skandinavien, hvor de mørke tider fylder en stor del af året, værdsætter mange danskere indendørs hygge med stearinlys og gode middage.
Som et hyggeligt supplement til bordlamper og anden belysning, tænder vi stearinlysene, når mørket falder på, og vi vil hygge lidt ekstra. Ofte falder valget på neutrale hvide stearinlys, men du kan med fordel overveje, om andre farver også ville passe i dit hjem.
Eksempelvis kunne lys, lysestager og servietter matche dine billeder og malerier på væggene, dine puder i sofaen eller duen på bordet. På den måde skaber du en sammenhæng i rummet, som virker indbydende og gennemtænkt. Der fås netop rigtig mange forskellige udgaver af lys og servietter.
Hvis du mest er til de skrappe farver, kan du peppe bordet op med en flot grøn eller gul. Og hvis du holder mere af de afdæmpede farver, er det også muligt at købe lys og servietter med rolige, støvede kulører. Det er med andre ord helt op til dig selv at bestemme, hvilket udtryk pyntningen skal give.
Lys, lysestager og servietter til højtider
Valget falder ofte på gule eller forårsgrønne lys og servietter, når påsketiden melder sig. Og hos mange er det de røde, hvide eller lilla lys, som købes med hjem, når juletiden er på vej. Men farverne på lys og servietter kan du lege med akkurat lige så meget, som du kan eksperimentere med resten af din boligindretning.
Her kunne du overveje de mere naturlige farver, når du handler lys – hvis du er tilhænger af den naturlige skandinaviske stil. Og du kan bestemme dig for nogle pangfarver, hvis du generelt foretrækker at peppe boligen op med skrappe farver. Lad dermed også dit valg af lysestager, lys og servietter understøtte resten af din boligindretning.
Dækkeservietter med kunstnerisk udtryk
Din kunst og billeder på væggene siger sandsynligvis en hel del om, hvem dig og din familie er; hvad I foretrækker at bruge jeres tid på, hvilke farve I er vilde med, og hvor i stilmæssigt befinder jer.
Flotteste lys og lysestager, se her
Der findes i dag en del forskellige bud på dækkeservietter. Nogle er neutrale, og andre er rå i naturmateriale. Desuden kan du købe dækkeservietter med forskellige motiver, som enten er kunstnerisk udført eller illustrerer smukke motiver fra naturen. Med valget af dækkeservietter kan du igen lade din smag og stil komme til udtryk, ligesom du også kan tage hensyn til dit behov for praktiske løsninger.
Det er i den forbindelse vigtigt, at du overvejer materialevalget, inden du køber dækkeservietter. Nogle er lavet i naturmateriale, som ikke er lige nemme at gøre rene, mens andre er fremstillet i plastik, som er langt nemmere at tørre af.