Køkken

koekken-eSkal du have et helt nyt køkken, skal du som udgangspunkt grave dybt i foret. Men skal køkkenet blot friskes op, kan det gøres for få penge og på en weekend. Men ligegyldigt om du skal have helt nyt køkken eller blot friske det op, er der et par ting, du med fordel kan have i tankerne. 

Genbrug elementerne

Fejler de eksisterende elementer ikke noget, så genbrug dem og spar både penge og miljøet. Skift låger eller giv dem en gang maling – evt. hos en autolaker. Måske skal bordpladen skiftes, måske kan den blot slibes ned og efterbehandles. Nye greb kan også gøre underværker.

Lækkert køkkenudstyr, klik her

Fungerer køkkenet ikke rigtigt. Passer det ikke til din arbejdsgang eller er det slidt ned, er der ingen vej tilbage – så må du have det skiftet ud.

Væk med overskabene

Mangler der luft og lys, virker køkkenet lille og trangt, kan det være en fordel at tage overskabene ned og sætte hylder op i stedet. Åbne hylder skaber mere liv i dit køkken og giver dig mulighed for at ”udstille” dine smukkeste kopper, krukker og nips. Der bliver måske også plads til et par fyrfadsstager.

Skab plads til at arbejde og plads til dine ting

Bor du alene, laver du altid mad alene, er det ikke så vigtigt med masser af plads i køkkenet. Men har du børn med i køkkenet, er det vigtigt med både gulvplads og bordplads. Et køkken kan hurtigt virke rodet, hvis ikke du har plads til at opbevare dine ting. Det bliver både upraktisk og vil irritere dig i det daglige at flytte rundt på alt fra brødrister, termokande og brødkurv. Sørg derfor for god plads i de nederste elementerne.

koekkenudstyr

Dine arbejdsgange er afgørende for køkkenets indretning

Tænk over, hvor du gerne vil stå og vaske op, tilberede salaten, stege frikadellerne. Tænk løsningerne igennem og tag hensyn til, hvad der er praktisk muligt, og hvad der passer til den øvrige bolig. Tænk over om din køkkendrøm matcher dine krav til funktionelt.

Lækkert køkkenudstyr, klik her

Mange nybyggere er faldet i den fælde, at de har valgt et aflangt køkken. Men det betyder rigtig mange skridt. Vælger du er Udformet køkken, samler du funktionerne og sparer mange skridt dagligt.

Skuffer frem for skabe

Skuffer er ofte den bedste løsning. Det giver bedre overblik,. Du har mulighed for at dele skufferne op i felter og har sjældent noget allerinderst, der bliver for gammelt. Bredde skuffer kan dog have den ulempe, at andre i køkkenet må flytte sig, for at skufferne kan åbnes.

Et enkelt greb som er let at få fat på er vigtigt. Vælger du et grebsfrit køkken, kan det være en fordel med fronter, hvor rillerne ikke indbyder snavs til at lægge sig. Vælger du højglans, skal du være opmærksom på, at det godt kan give et lidt uroligt udtryk, da alt spejles. Samtidig kræver en blank overflad også lidt mere rengøring.

Nyt køkken på en weekend

Hvis du ikke skal have helt nyt køkken, kan du for få midler gøre en stor forskel på en weekend – og vel at mærke uden at bruge en masse penge… 

Sæt ny front på soklen

Ofte er soklen fyldt med mærker fra skosnuder og en tætgående støvsuger. Sæt stållaminat på – evt. med velcro, så det er let at få af, hvis opvaskemaskine eller komfuret skal tages ud til reparation på et tidspunkt.

Væggene

De færreste bruger i dag fliser i hele køkkenet, men har du et ældre køkken, hvor det er tilfældet, kan du pudses fliserne op. Du kan også male dem, men resultatet bliver ikke helt så godt, som hvis du pudser dem op først.

Lækkert køkkenudstyr, klik her

Er du træt af den buede stålplade over komfuret, kan lidt nye fliser i dette afgrænsede område være en rigtig god idé. Mosaikfliser findes i mange afskygninger og er rigtig dekorative.

Hylder med lys

Tager du overskabene ned og erstatter dem med åbne hylder med integreret lys, får du ikke alene et lettere udtryk. Du får også en bedre belysning. Brug hylderne til de ting, du bruger dagligt. Så når tingene ikke at blive støvede. Og samtidig er de lige ved hånden.

Bordplade

Intet kan friske et køkken op som en ny bordplade. Hvis den gamle er ridset og slidt, bør den skiftes. 

Dekorativ og funktionel lys

God arbejdslys er vigtigt, men glem ikke det dekorative element smukke lamper kan tilføre dit køkken. Måske skal du tænke alternativt og bruge væglamper over dit køkkenbord. Det giver et godt resultat, fordi man overraskes og får et meget dekorativt udtryk frem for resultatet af en simpel spot.

Detaljer skaber liv

Hvis det meste er hvidt, giver det god mening at bruge dekorative detaljer. Nye viskestykker, kaffedåse, kurve, køkkenur, lysestager og andet skaber stemningen og fuldender stilen i dit køkken – det gælder både et spritnyt køkken, og et køkken der blot er frisket op på en weekend.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *