Hvilken bordplade skal du vælge til dit køkken?

Når der skal laves køkken, så er der mange ting, der skal tages stilling til blandt andet, hvilken bordplade, der skal være i køkkenet. Det er meget forskelligt, hvad der bliver købt både i forhold til, hvad der er praktisk, men moden spiller også ind på valget af bordplade.

Hvilke typer bordplader kan du vælge imellem?

Der findes rigtig mange forskellige bordplader. Du kan få de traditionelle som en bordplade i valnød, eg eller andre træsorter. Granit er også meget populært, fordi du kan sætte varme gryder og pander på granitten uden, at der sker noget. Laminatbordplader er også blevet meget moderne og er væsentlig billigere end stenbordplader, men kan ikke holde til varmen fra gryder og pander.

Hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige typer bordplader?

Granit

En granitbordplade kan holde i mange år, granit er et yderst holdbart materiale. Så selvom det er dyrt at anskaffe sig en granitbordplade, så kan den til gengæld også holde i mange år, hvor den vil se ud som ny, derudover kan den få en behandling, hvis den falmer eller bliver beskadiget.

Træ

Træbordplader er også meget populære, fordelen er som ved granit, at de kan behandles eller slibes, hvis de bliver udsat for en skade, hvilket er væsentligt billigere end at anskaffe sig en ny bordplade.

Laminat og kompaktlaminat

Igennem de seneste år er især kompaktlaminat blevet meget populært. Det er en træplade, der er beklædt med laminat. Det giver helt nye muligheder i forhold til farvevalget, da der eksempelvis er mulighed for en helt rød bordplade, hvis det er det, der ønskes. Det vil gøre køkkenet mere personligt. Forskellen på en kompaktlaminat og en laminatbordplade er tykkelsen. En laminatbordplade er tykkere, hvor en kompaktlaminat er mere kompakt og derfor ikke så tyk. En kompaktlaminat bordplade er mere skrøbelig, der skal ikke meget til, at der kan ryge et hjørne af bordpladen, fordi den ikke kan klare, at nogle hænger i bordpladen, som børn kan gøre. Derudover så bliver laminatbordplader uanset tykkelse ofte hurtigt ridsede i overfladen. Der er ikke mulighed for at gøre noget ved bordpladen, når det er laminat, så hvis der sker noget med bordpladen, så skal den skiftes.

Stål

Skal køkkenet være ligesom i en restaurant, så er det helt klart en stålbordplade, der er det rigtige valg. En stålbordplade er i den dyre ende, men er yderst holdbar og køkkenet vil også være meget rent, fordi der ikke vil være steder, hvor der kan gemme sig bakterier. Derudover er en stålbordplade yderst taknemmelig. Der vil også med tiden komme ridser i denne type bordplade, men her vil det være muligt at slibe let, så overfladen bliver ensartet.

Beton

Hvis det skal være rigtig billigt og moderne, så er der mange, der er begyndt at støbe deres egne betonbordplader, hvor de får en overfladebehandling. Ligesom granit er det muligt at have gryder og pander stående på en betonbordplade. En murer vil også sagtens kunne hjælpe med at støbe bordpladen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.