3 tips til hurtigt at få lavet brænde til pejsen

Når man har en pejs, brændeovn, fyr eller lignende, kan det ofte være nødvendigt at være i besiddelse af noget tørt brænde, der kan holde flammerne i brændkammeret i gang. Der er dog flere forskellige ting, der kan være en fordel at være opmærksom på, når man er ude i skoven, ved en forhandler eller lignende for at hente brænde for at opnå det bedste resultat.

Skær træstammen i mindre stykker

Når man eksempelvis har fældet et træ, købt en stamme eller lignende, kan det være en fordel at få delt denne nogle mindre stykker, hvilket eksempelvis kan gøres med en brændekløver, motorsav eller andre typer af save. Når brændet så er skåret op i mindre dele, vil det først og fremmest være langt nemmere at håndtere, mens det ligeledes vil passe bedre i brændkammeret størrelsesmæssigt. Herudover er det også et spørgsmål om opbevaring, der også bliver en del lettere, såfremt brændet er skåret op i korte og naturlige størrelser, så brændestakken ikke kommer til at optage for meget plads, der måske ellers var tiltænkt noget andet.

Lav en god overdækket brændestabel ved et tørt sted

Når man så har fået hentet brændet ind, er der flere forskellige ting, man skal være opmærksom på for at få det optimale ud af brændet. For at få det bedste ud af brændet, skal man være opmærksom på brændværdien, der helst skal være så høj som overhovedet muligt. Brændværdien kan man gøre en hel del højere, såfremt brændet er knastørt, når det lægges ind i flammerne i eksempelvis pejsen, og dette kan man blandt andet sørge for ved at opbevare brændet et tørt sted. Derfor kan det være en god idé at have en form for skur, hvor dette kan gøres, mens det også er en mulighed at sætte lidt plads af i garagen til stablen, således den holdes tør. Herved vil den også være let at tilgå, når der på de kolde vinteraftener skal hentes brænde til den hyggelige brændeovn.

Kløv alt brændet med en god brændekløver inden det stables

Inden man begynder at placere brændet i stablen, kan det være en fordel at kløve det, således det har bedre mulighed for at tørre optimalt, og kløvningen af meget brænde kan være en særdeles omfangsrig opgave. Denne omfangsrige opgave kan man gøre en smule lettere, såfremt man er i besiddelse af en god brændekløver. Med en lille motor drevet på el eller brændstof kan denne brændekløver på få sekunder kløve brændet på langs, og nogle modeller kan sågar kløve brændet på tværs, såfremt dette er et must. Hernæst skal det også nævnes, at brændekløverne fås med forskellige kløvelængder, og dette er naturligvis noget, man bør afstemme med de krav, ønsker og behov, der måtte være hertil. Find en brændekløver her og få brænde klar til de kolde vinterdage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *