Den lille guide til bordtennisbat

Det rigtige udstyr er det halve arbejde. Måske har du hørt det velkendte ordsprog før, måske er det første gang nu, at du stifter bekendtskab med de kloge ord. For der er noget om snakken, særligt når det skal handle om en sport som bordtennis, hvor det rigtige udstyr er alfa og omega. Det gælder, uanset om du er amatør, om du spiller hyggebold en gang eller to om ugen, eller om du er professionel. Men hvor starter man, hvad skal man se efter, og hvad er værd at vide? Det kan du få svar på her.

Få styr på belægningen

Belægningen kan, som med så meget andet udstyr, i høj grad skræddersyes efter behov, og derfor er det vigtigt at finde ud af, hvilken type spiller du er.

Når vi taler belægning, er der to ting at holde styr på: knopper og svamp. Knopperne, som sidder på det såkaldte overgummi, kan enten vende indad eller udad. Det er mest normalt med indadvendte knopper. Vender de dog udad, vil battet typisk tilhøre en mere defensiv bordtennisspiller. Overgummiet kan derudover være mere eller mindre klistret.

Den afgørende faktor her er kontakttid mellem bat og bold, da det betyder hurtighed af battet. Det samme gør sig gældende for svampen, som sidder mellem træet og gummiet på battet. Jo hårdere svampen er, des ’hurtigere’ er battet – samme princip gælder for graden af klister på dit bat.

Den oversete faktor: træet

Når du anskaffer dig et bordtennisbat, må du bestemt ikke overse trætypen på battet. Den har nemlig meget at sige i forhold til dit spil, og i forhold til den spiller, du selv synes, du er. Generelt gælder det for bordtennisbat, at de skal bestå af minimum 85 procent træ. De 85 procent er fordelt på mellem fem og syv lag. Jo flere lag, jo stivere er battet, og jo sværere vil det være at styre – her er vi igen tilbage ved det ”hurtige” princip. Valget af materiale handler altså både om, hvor god du er til at styre battet, men også din personlige præference.

Inden du køber bordtennisbat

Som det måske er gået op for dig, har valget af materialer helt fra trætypen til belægningen afgørende betydning for dit spil, og det samme har din spillestil og dit niveau for dit valg af bordtennisbat. Inden du går ud og køber et bat, er det derfor vigtigt, at du overvejer, dels om du er en defensiv eller offensiv spiller, dels om du er nybegynder, letøvet eller på et højere niveau. Dine overvejelser spiller i høj grad ind, i forhold til det bat du skal have.

Som en afsluttende bemærkning må vi derfor understrege, at der ikke er grund til at bruge alle dine surt optjente sparepenge, når du skal købe bordtennisbat. Er du derimod øvet, kan det sagtens betale sig at smide lidt ekstra efter det rigtige udstyr.